بایدها و نبایدهای جراحی زیبایی فک و چانه
اگر به این نتیجه رسیدهاید که فک شما بیش از حد در چهرهتان فرصت مانور دادن پیدا کرده ،پس اصلا بعید نیست فکر جراحی زیبایی فک هم به ذهنتان خطور کند. اما بهتر است قبل از جراحی، از همه انواع و البته همه ماجرهای آن سر در بیاورید و بعد تصمیم بگیرید.
این روزها با وجود جراحیهای زیبایی مانند جراحی بینی و گونه میتوان برای تغییر چهره و نزدیک شدن به چهره ایدهآل اقدام کرد. حالا در این گیرو دار علاوه بر این جراحیهای رایج جراحیهای دیگری هستند که میتوانند در این فهرست جای بگیرند و چه بسا پرطرفدار هم باشند. جراحی زیبایی فک یکی از همین انواع است. اگر این روزها زیادی مقابل آینه ایستادهاید و اتفاقا به این نتیجه رسیدهاید که فک شما بیش از حد در چهرهتان فرصت مانور دادن پیدا کرده و دست بر قضا اجازه خودنمایی از سایر اعضای صورت را از آنها سلب کرده است، پس اصلا بعید نیست برای حل و فصل ماجرا فکر جراحی زیبایی فک هم به ذهنتان خطور کند. اما بهتر است قبل از اینکه برای جراحی اقدامی کنید یا تصمیمی بگیرید از همه انواع و البته همه ماجرهای آن سر در بیاورید و بعد تصمیم بگیرید که آیا این آمادگی را دارید یا خیر.
به نظرتان فکتان زیادی بزرگ است؟ شاید هم فکر میکنید چانهتان زیادی کوچک است یا اینکه اصلا چانه ندارید. در عین حال ممکن است به طور کلی درباره اینکه فکتان کوچک است یا بزرگ و اینکه مشکل از فک بالاست یا فک پایین تشخیص اشتباهی داده باشید. بنابراین بهترین حالت ممکن این است که ابتدا با مشاوره با پزشک متخصص از چم و خم کار سر دربیاورید و علت اصلی ماجرا را دریابید. جراحیهای زیبایی فک به سه دسته تقسیم میشوند، جراحی زیبایی فک بالا، فک پایین و چانه. حالا هر کدام از این جراحیها بنا بر معاینه بیمار و عکسهایی که از او گرفته میشود و در نهایت تشخیص پزشک انجام خواهد شد و میتواند به تنهایی یا همراه با هم انجام شود. در این بین معاینه بیمار نقش اصلی در تعیین نوع عمل مناسب فک دارد.
جراحی فک پایین
جراحی زیبایی دیگری که روی فک افراد انجام میشود میتواند مختص کسانی باشد که فک پایینشان یا به تنهایی یا همراه با فک بالا دچار مشکل است که این مشکل میتواند به صورت چرخیدن بیش از حد فک پایین به سمت بالا باشد که باعث در هم رفتن دندانهای فک پایین به داخل دندانهای فک بالا میشود یا میتواند به صورت چرخیدن بیش از حد فک پایین به سمت پایین باشد که باعث باز ماندن دهان ناشی از نرسیدن دندانهای جلویی فکها روی هم میشود. در این مواقع عمل روی فک پایین یا به تنهایی انجام میشود یا به همراه فک بالایی. در این عمل هم باز برشی در بیرون اتفاق نمیافتد و برش در داخل دهان خواهد بود. اینبار فک پایین از مخاط و عضلات جدا میشود، در محل مناسب بریده شده و بازهم طبق معاینات و گرافیها استخوان فک پایین در محل مناسب فیکس میشود.
جراحی فک بالا
شاید در مواردی که فک بالای بیمار عقب است شخص مراجعهکننده با این تصور نزد پزشک برود که فک پایین او بیش از حد جلوست در صورتیکه اصل مشکل مربوط به عقب بودن فک بالای بیمار است. در بیمارانی که فک بالا عقب است معمولا لب بالایی آنها خیلی عقبتر از لب پایینی ایشان است که خب همین موضوع سبب میشود بیمار به لحاظ زیبایی مشکل جدی پیدا کند. در عین حال افرادی که فک بالای آنها عقب است چینهای خندهشان بیش از حد فرو رفته است که البته این هم موضوع دیگری است که در زیبایی صورت آنها اختلال ایجاد میکند. همچنین برخی از بیمارانی که فک بالای آنها عقب است ممکن است بدون اینکه بدانند احساس کنند گونه ندارند و باید برای گونه اقدام کنند در حالیکه دلیل اصلی این موضوع هم میتواند همان عقب بودن فک بالایی این افراد باشد. در چنین مواردی درمان اصلی جلو آوردن فک بالا خواهد بود. حالا زمانیکه تشخیص داده میشود این بیماران با عقب بودن فک بالا مواجه هستند و باید برای رفع این مشکل جراحی شوند، عمل روی آنها انجام میگیرد.همچنین ممکن است ارتفاع فک بالا بیش از حد زیاد یا کم باشد که میتواند سبب اختلال در جفت کردن دندانها یا باعث باز ماندن دهان ناشی از عدم قرار گرفتن فکها روی هم شود که در همه این موارد عمل جراحی فک بالا توصیه میشود. در این عمل همه برشهای از داخل دهان خواهد بود و در پوست صورت هیچ برشی ایجاد نخواهد شد. به این ترتیب استخوان فک بالا از مخاط و عضلات آزاد شده و با برش افقی در سطح بالایی ریشه دندانها به طور کامل بریده میشود . در این مرحله استخوان فک جدا شده بر اساس معاینههای انجام شده قبل از عمل، گرافیها و قالبهای دندانی که پیشتر گرفته شده در جای مناسب فیکس میشود.
دوران نقاهت
دوران نقاهت و درد پس از جراحی در جراحی چانه کمتر از جراحی فک بالا و پایین است چون قسمت دندانی فک در این عمل دستکاری نمیشود.چسبهای مخصوصی وجود دارد که بعد از جراحی برای بیمار زده میشود و در عین حال مصرف دورهای آنتیبیوتیک هم بخشی از این دوران نقاهت در جراحی زیبایی چانه است. البته بیمار بعد از جراحی چانه احتمالا درد مختصری هم خواهد داشت که با تجویز مسکن آرام میشود و معمولا در این نوع از عمل مشکلی برای جویدن وجود نخواهد داشت چون اصلا قسمت دندانی فک در جراحی چانه دستکاری نمیشود. اما در جراحیهای فک شرایط به گونه دیگری است. این افراد بعد از عمل باید در ابتدا مایعات مصرف کنند و بعد از آن هم استفاده از غذاهای کاملا نرم در دستور کارشان قرار میگیرد. کم کم بعد از سه الی چهار هفته برای این بیماران غذاهای نیمه جامد تجویز میشود.
مشاوره ارتودنسی
در جراحیهایی که قرار است فک بالا یا پایین مورد جراحی قرار بگیرد حتما پیش از اقدام به عمل، مشاوره ارتودنسی برای بیمار درخواست میشود. البته در عمل چانه به دلیل اینکه نسبت دندانی فکها نرمال است نیاز به مشاوره ارتودنسی قبلا از عمل نیست. اما در جراحیهای فک بالا و پایین ترتیب دندانها ممکن است به هم خورده باشد بنابراین مشاوره ارتودنسی پیش از عمل ضروری است. در این مشاوره اگر تشخیص داده شد که ترتیب دندانها مناسب نیست یک تا دو سال ارتودنسی انجام خواهد شد و سپس جهت عمل فک اقدام میشود.
جراحی برای زیبایی چانه
عمل زیبایی چانه برای بیمارانی مفید است که مشکلی در قسمت دندانی فکها ندارند. به این ترتیب که دندانهایشان به راحتی روی هم جفت میشوند و محل قرار گرفتن فک بالا و فک پایین آنها طبیعی است اما استخوان چانه آنها یا عقب است یا خیلی بلند به نظر میرسد. همین موضوع میتواند در زیبایی صورت افراد مشکل ایجاد کند. حالا در این نوع عمل ما هیچ جراحی روی فک بالا یا پایین انجام نمیدهیم و عمل فقط روی استخوان چانه انجام خواهد شد. جراحی چانه هم اتفاقا مانند جراحیهای فک از طریق برشهای داخل دهان انجام میشود. باز هم برشی روی پوست صورت انجام نمیشود و همه برشها در داخل دهان اتفاق میافتد. استخوان چانه از طریق داخل دهان کاملا آزاد میشود. حالا در این مرحله دو روش برای بالا آوردن یا جلو آوردن چانه وجود دارد، یکی از این روشها ژنیو پلاستی استخوانی است. در این روش با برشی که روی خود استخوان چانه انجام میشود، این استخوان از بقیه فک جدا شده و بر اساس محلی که پیشتر بر اساس گرافیها مشخص شده و مناسب تشخیص داده شده، جلو یا بالا آورده خواهد شد. در نهایت در همان محل مناسب با پیچ فیکس میشود. ویژگی قابل توجه عمل فوق این است که روی خود استخوان بیمار کار میشود و در واقع خود استخوان است که جلو آورده میشود و در نهایت هیچ پروتزی مورد استفاده قرار نمیگیرد. بنابراین این عمل، عمل ارجح هست چون جسم خارجی وجود ندارد و در نتیجه ریسک ابتلا به عفونت هم کمتر است. پس قاعدتا این جراحی روش مناسبتری برای عمل زیبایی چانه است.روش دوم جراحی ژنیو پلاستی با پروتز انجام میشود. در این عمل بعد از آزاد کردن استخوان چانه پروتز را در محل مناسب قرار میدهیم و به این ترتیب چانه جلوتر آورده میشود. ایراد این جراحی در استفاده از جسم خارجی است. طبیعی است که در استفاده از پروتز ریسک عفونت بالاتر است اما خب مواردی وجود دارد که بیمار استخوان چانهای ندارد که بتوان آن را برش داد و جلوتر آورد.
منبع: مجله سیب سبز